Wil jij ook meer van je leven genieten?

geniet“Iedereen kent wel zo iemand als Kevin. Hij lijkt de levenskunst van het genieten te begrijpen. Kevin gaat altijd zijn eigen gang. Je ziet hem verschijnen als hij weer een keertje behoefte heeft aan gezelschap, maar voor hetzelfde geld komt hij niet opdagen en trekt hij zijn eigen plan. Wanneer hij even geen zin heeft in de dagelijkse gang van zaken, trekt hij op avontuur. Zijn reizen zijn gevuld met prachtige en soms riskante ervaringen. Hij houdt zich niet aan het dag- en nachtritme, maar laat zich leiden door de wind. Het gezinsleven is dan ook niets voor hem. Hij zou zich nooit aan één vrouw kunnen binden.

Soms ben ik ontzettend jaloers op Kevin. Hij lijkt van elke moment te genieten en haalt het onderste uit de kan. Hij kijkt niet om naar het verleden en maakt geen plannen voor de toekomst. Kevin leeft altijd in het hier-en-nu. Met verlangen staar ik uit het raam, hoe hij daar zo heerlijk ontspannen ligt. Te genieten van de zon, de vogels en zijn vrijheid. Ik wou dat ik voor één dag ook kon leven als die rode kater.”

Jaloersmakend, nietwaar? Maar wees gerust, de levensgenieter schuilt in elk van ons. Het zijn onze angsten en conditioneringen die ons ervan weerhouden om van het leven te genieten. De angst jezelf en anderen teleur te stellen, de angst om uit je comfortzone te gaan, de angst dat je al je zekerheden moet loslaten, dat je zult falen, dat je dingen moet loslaten, …

Onder jouw angst, schuilt jouw authentieke zelf die al jaren moe is van dit gejaagde, zinloze, lege bestaan. Je bent het diep van binnen beu om elke dag in deze routine, deze baan of deze relatie te blijven investeren. Dat weet je al lang, maar angst houd je in de greep om te blijven doen waar je goed in bent en niet iets nieuws te gaan proberen. Vaak zijn het life events zoals een relatiebreuk of een ontslag van het werk, dat ons wakker schudt en ons eindelijk de vraag doet stellen: ‘Kan het ook anders?’

Je hoeft echt niet geconfronteerd te worden met zo’n life event. Je kunt nú al beginnen met jouw zoektocht naar je authentieke ware zelf.  Maar dat betekent wel heel open en eerlijk naar jezelf durven zijn. Begin met een dagboek! Ik hoor je al zeggen: ‘Ik ben toch zeker geen 13 meer!’ Maar echt, pak een boekje bij de hand en beantwoord eerst eens deze paar vragen, zonder te vervallen in ‘ja, maar… dat kan toch nooit, ja maar… dat is niet realistisch’. Het gaat er niet om realistische antwoorden te vinden. Het gaat er eerst om dat je de verbinding herstelt met je diepe essentie, jouw authentieke zelf die al jarenlang niet heeft mogen dromen, spreken, leven. Doe je mee?

  • Als ik 5 miljoen zou hebben, dan zou ik…
  • Als er niemand zou zijn waarmee ik rekening zou houden, dan zou ik…
  • Als ik met iemands leven zou kunnen ruilen, zou dat het leven zijn van …
  • Als ik in meer in mezelf zou geloven, dan zou ik binnen een jaar…
  • Als ik overleden ben, zou ik willen dat men zich deze mooie eigenschappen van mij zou herinneren…