Creëer meer focus en realiseer jouw doelen en dromen!

Wil jij meer focus creëren? Focus is van belang om jouw doelen en dromen te bereiken. Zonder focus ga je voortdurend op allerlei afleidende prikkels en aanbiedingen in, zonder dat deze tot het resultaat leiden dat je voor ogen hebt.

Ook voor mij is het nog steeds een uitdaging om focus te houden. Van origine ben ik nogal een flierefluiter. Ik vind honderd dingen leuk, van yoga, Japanse manga e tuinieren tot de RAI autobeurs. Ik heb zoveel ideeën en voer ze het liefst impulsief uit. Dat maakt me dynamisch en spontaan, maar ik vlieg daardoor soms ook alle kanten op. Toch lukt het ook mij om focus te bewaren! En hier vertel ik jou hoe ook jíj dat kan doen!

Het belang van focus

Voor iemand zonder focus, kan de huidige maatschappij erg verwarrend zijn. Je wordt namelijk voortdurend gedwongen om keuzes maken; de keuze waar je wil wonen, wat je wil studeren, welk werk je wilt doen of je een gezin wilt stichten of een wereldreis wil gaan maken. Het keuzeproces kan voor iemand zonder focus enorm belastend zijn. Je hebt namelijk het idee dat je dingen moet of kan missen als je voor één ding kiest. Toch is dat idee niet helemaal waar.

Doordat we niet op één ding focussen, doen we alles kortstondig of oppervlakkiger. Hiermee mis je eigenlijk juíst veel aspecten van de dingen die je onderneemt. Wanneer je ergens voor kiest en daar helemaal voor gaat, dan kun je daarin diepgang ontwikkelen en alle aspecten volop beleven. De hoofdmoot van je leven is duidelijk en die duidelijkheid biedt rust. In je vrije tijd (zo’n 3-5% van je tijd) kun je dan besteden aan lekker flierefluiten en dingen uitproberen.

Focus bepalen

Eén van onze grootste beperkingen in het kiezen van onze focus is ons laten afleiden door wat anderen vinden. We willen enorm graag binnen de sociale norm van de omgeving passen en we willen graag gemogen worden. Impliciet en expliciet, hebben we van onze opvoeding, cultuur, maatschappij en omgeving verschillende normen en regels meegekregen. Dit is goed en dat is niet goed. Het moet zus of zo. Dat is wel en dit is niet nastrevenswaardig.

Als we ons telkens laten (af)leiden door die externe normen en meningen, dan kan het zijn dat je moeite ondervindt met het maken van een keuze of een focus. Je bent dan namelijk bezig met het voldoen aan verwachtingen (vaak onbewust) die je in jezelf hebt geïnternaliseerd, waardoor je bent gaan denken dat het je eigen waarden en verwachtingen zijn. 

Bij het bepalen van je focus is het van belang dat je goed weet wat je belangrijk vindt in je leven. Daarom is het van belang om verbinding met je authentieke zelf te creëren.

  • Wat zijn jouw kwaliteiten en je kernwaarden?
  • Wat maakt je blij?
  • Wat zijn jouw dromen?

Zodra je in staat bent om los te komen van je omgeving en je voor je eigen wensen durft te gaan staan, gaan er vanzelf deuren open. Als je je openstelt voor wat werkelijk bij je past en hoort, dan wéét je wat je te doen staat. Dat weten komt helemaal van binnenuit. Als jij je focus van binnenuit helder hebt, stroomt alles in je leven in de goede richting.

Moed

Soms moet je dappere stappen zetten om je dromen na te jagen. Het voelt soms heel tegennatuurlijk om tegen alle verwachtingen van anderen in te kiezen voor jezelf. We hebben geleerd dat dit ‘egoistisch’ is. Niets is minder waar. Niemand anders leidt jouw leven. Jij hebt maar 1 leven, dus dat spendeer je liever aan iets waar jij ècht gelukkig van wordt.

Een ontzettend mooi voorbeeld hiervan is mijn nicht Kim. Zij houdt ervan om te reizen en wil al jarenlang naar Azië verhuizen. Kim werkt hard om geld bij elkaar te sparen voor haar reizen. Dan pakt ze haar boeltje en vertrekt! Na een maand of een paar maanden komt ze weer terug en zoekt ze werk om zich weer voor te bereiden op haar volgende reis. Inmiddels heeft ze een passie ontwikkeld voor duiken en werkt ze bij een duikschool. Om als duikgids te mogen werken, moet ze flink sparen voor het behalen van een brevet. Niets staat Kim in de weg, ze doet het gewoon!

Natuurlijk kent ook zij tegenslagen en obstakels. Het is niet altijd makkelijk om van baan naar baan te hoppen en werk te vinden. Ook laat ze telkens voor lange tijd familie en vrienden achter. Maar ze is een kei in het maken van nieuwe vrienden. Ik heb voor haar enorme bewondering en respect. Ze haalt steeds het maximale uit het leven en jaagt haar droom na. En één ding is zeker: die meid heeft een duidelijke focus!

Motivatie en een plan

Toch voelt het afpellen van al die sociale verwachtingen soms als een sprong in het diepe. Je hebt behoorlijk wat moed nodig om voor authentieke zelf te kiezen en jouw droomleven te gaan leven. Een sterke en inspirerende motivatie kan jou daarbij helpen. Ga na wie jij wilt zijn en hoe jij je wilt voelen als je jouw droomleven zou leven. Schrijf die motivatie in detail op en herinner jezelf daar regelmatig aan.

Behalve een ijzersterke motivatie heb je ook een ijzersterk plan nodig om je droomleven te creëren. Stel je voor dat je een jaar de tijd hebt om jouw droom te realiseren, wat zijn dan de maanddoelen die je moet behalen? Hoe deel je die maanddoelen op in weekdoelen? En welk stappen en acties moet je dagelijks zetten om die weekdoelen te behalen?

Mindset

Een goede mindset is een mindset die positief staat tegenover de haalbaarheid van je doelen en die gelooft in jouw eigen vaardigheden om die doelen waar te maken. Het is dan ook een negatieve mindset die de grootste blokkade is in het houden van focus. Je mind werpt allerlei angsten en tekort-gedachten op als jij stappen wilt gaan zetten. Voorbeelden van dergelijke gedachten kunnen zijn: ‘Ik heb eerst nog meer kennis of diploma’s nodig’, ‘Ik heb niet de financiële middelen’, ‘Het zijn te veel stappen om te nemen’, …

Deze negatieve mindset vreet energie en dat gaat ten koste van jouw focus en dus jouw droom. Wil je meer focus creëren dan is het van belang om je bewust te worden van je huidige mindset en deze zoveel mogelijk om te buigen naar een mindset die ondersteunend is aan jouw droom. Bewustwording van je mindset, heet met andere woorden ‘mindfulness’. Mindfulness is aandacht hebben voor wat er in het hier-en-nu is (dus ook al jouw angst- en tekort-gedachten) zonder oordeel. 

Als je je bewust wordt van je negatieve gedachten, dan is het van belang om jezelf hier niet voor te veroordelen. Je hebt blijkbaar in het verleden ervaringen gehad die deze gedachten gecreëerd hebben en die op dat moment heel functioneel waren. Maar in het huidige moment zijn ze niet langer functioneel in het bereiken van je doelen en dromen. Daarom moeten we ze leren doorzien. Zonder oordeel kunnen we deze gedachten er laten zijn. Als we er geen aandacht aan besteden en ze niet meer waarde toekennen dan nodig is, gaan ze vanzelf voorbij en zullen ze geen energie meer kosten. 

In plaats daarvan, kunnen we onze mindset vullen met positieve gedachten en inspirerende verhalen en mensen. Alles wat we aandacht geven, groeit immers. Hoe meer jij je omringt met inspiratie, hoe meer inspiratie je zelf zult krijgen.

Mindfulness

Mindfulness is niet alleen goed voor het onderzoeken van je eigen mindset, maar is ook echt een training voor je ‘aandachtsspier’. Hoe veel afleidingen er ook op je pad komen, met mindfulness leer je steeds terug te keren naar hetgeen waar jij je focus op wilt richten.

Mindfulness kun je leren als autodidact, via boeken, online of offline trainingen of individueel met een coach. De keuze is reuze en er is dus altijd wel een optie die bij jou past. Op mijn website lees je alles over mijn aanbod in mindfulness, zowel in de vorm van trainingen als in de vorm van coaching.

Kom je er nog niet uit, dan kun je ook altijd een gratis kennismaking met me inplannen en kijken we waar jouw behoeften liggen. Een op maat traject behoort altijd tot de mogelijkheden. Twijfel niet langer en ga stappen maken naar jouw droomleven. Je hoeft het niet alleen te doen!